2011-09-30

Detta dokument innehåller information om regler gällande elektroniska cigaretter inför skiftet 1 Juli 2019. Här diskuteras även e-juicers roll i försäljning och hälsoskäl bakom de nya reglerna som tillträder från och med 1 Juli. Här finns relevant information och regelverk för kommunal verksamhet.

Den 1 Juli 2019 introducerades en ny lag gällande rökförbud som omfattar traditionell rökning såväl som elektroniska cigaretter. Kortfattat gäller att fler utrymmen utomhus. Det gäller t.ex. uteserveringar, områden kring rökfria lokaler samt diverse platser som är ämnade till allmänheten. Detta gäller områden som t.ex. lekplatser och idrottsplatser. Nytt för detta tillfälle är att rökförbudet utökas till elektroniska produkter och örtprodukter som används till rökning.

Vanligtvis innehåller elektroniska cigaretter mindre hälsofarliga ämnen jämfört med traditionell rökning. Däremot kan det stora urvalet av smaker och varianter göra e-cigaretter mer attraktiva för den yngre delen av befolkningen som då lockas av smaker som inte finns tillgängliga för vanliga rökare. I USA utreds för närvarande ifall det är aktuellt att minska tillgängligheten på antalet smaker på e-juicer på marknaden genom att införa förbud som sträcker sig på samtliga smaker utöver vanlig tobakssmak och mentol. Detta skulle göra att urvalet på smaker mellan traditionella cigaretter och e-juicer skulle vara likställt och därmed minska attraktionsnivån för ungdomar och unga vuxna.

Ytterligare information om tobaksreglerna samt frågor & svar finns hos: Folkhälsomyndighetens hemsida

Mer information om E-juicer finner du här: E-Juice - Över 300 sorters vape vätska

Ladda ner dokumentet: Solna stads manual för sociala medier version 1.0 (PDF)

Kommentera