2011-02-06

Föreningen Free Software Foundation Europe (FSFE) har i en kampanj uppmärksammat att offentliga organisationer ofta gynnar ett enskilt företag när de informerar användare om verktyg för att läsa PDF-dokument. Trots att flera moderna operativsystem har inbyggt stöd för att läsa (och ibland även spara) PDF-dokument och att det finns en uppsjö av olika leverantörer av PDF-programvara påpekar man för användarna att de måste ha en produkt från en enskild leverantör.

Några exempel:

Skatteverket: "För att använda blanketterna behöver du ett särskilt tilläggsprogram, Adobe Reader, på din dator. Du kan hämta programmet gratis på Adobes webbplats."

Försäkringskassan: "Här kan du ladda ner våra broschyrer i pdf-format. För att ladda ner dem krävs att du har gratisprogrammet Adobe Reader i din dator."

Örebro kommun: "För att kunna hämta blanketter i pdf-format krävs att du har Acrobat Reader installerat. Programmet finns för gratis nerladdning på Adobes hemsida."

Post- och Telestyrelsen, PTS: "För att kunna använda ansökningsblanketterna kan du behöva uppgradera din Adobe Acrobat-läsare till version 7.0 eller senare."

Haninge kommun: "För att kunna ladda ner och läsa dokumenten som lagts ut här, behöver ni ladda hem en programvara från Adobe som kallas Adobe Acrobat Reader. Klicka på bilden nedan för att komma till Adobe."

Sveriges Kommuner och Landsting, SKL: "För att läsa en pdf-fil behöver du Adobe Reader som du kan ladda hem gratis på Adobes webbplats."

Samtliga av texterna ovan är felaktiga eftersom det faktiskt går att använda andra produkter än just de från Adobe för att läsa PDF. Hela vitsen med ett standardiserat dokumentformat som PDF är att användaren skall kunna använda vilken programvara de vill.

Ett förslag på neutral informationstext om PDF

Hur skulle man kunna utforma en neutral informationstext att använda i anslutning PDF-dokument? Ett förslag:

För att kunna använda våra PDF-dokument behöver du ha tillgång till en PDF-läsare för din plattform.

Det kanske inte behöver vara mer avancerat än så? Idag kommer PDF-läsare i massor av varianter och det skulle bli för långt att redogöra för alla alternativ för användaren. Ett urval:

Vad tycker du?

Kommentera