Öppna länkar i nytt fönster?

Anonym 2009-04-13

Jag sitter och läser den nya vägledningen (2006) och fastnade vid textraden om länkar på sid 133: "Oavsett om länkar leder till sidor inom samma webbplats eller till en annan webbplats ska de öppnas i samma fönster". I förra vägledningen stod på sid 108: "Det är lämpligt att en länk öppnas i ett nytt webbläsarfönster när användarens fokus ska fortsätta vara på huvudfönstret".

Hur har ni resonerat/vad är anledningen till att ni i nya versionen föreslår att länken ska öppnas i samma fönster? Det känns som att det är mer vanligt att extern länk öppnas i nytt fönster. Men det är kanske mindre tillgängligt? Som surfare föredrar jag själv nytt fönster, så jag kan återkomma till den externa sidan när jag är klar med den första.

Taggad med: användbarhet, länkar, skriva för webben.

Besvara frågan


Svar

  • Verva, 2006-10-31:

    En av de vanligaste navigeringsteknikerna på webben är fortfarande att man använder sig av bakåt-knappen i webbläsaren. Den möjligheten försvinner om man öppnar nya fönster. Användare som föredrar att öppna nya fönster kan själva gör en sådan inställning eller välja det genom att högerklicka på länken. I många fall är det bättre att designa för medelanvändaren i första hand, inte för proffsen. Läs även artikeln Open new windows på useit.com.

    Länkar till externa webbplatser bör i första hand öppnas i samma fönster. Att en del webbplatser regelmässigt externa länkar i nya fönster i tron om att besökaren då med större sannolikhet kommer stanna kvar på den egna webbplatsen känns lite bakvänt. Man ska inte hindra besökaren att gå vidare. Vill de komma tillbaka använder de historiken, bakåtknapp, etc. Det är olyckligt om stänga-fönster-knappen börjar används med funktionaliteten "bakåt". Risken är att det då blir svårare att utforma flöden där det är viktigt att användaren inte stänger fönstret. Eftersom den ifyllda informationen då riskerar att försvinna.

    Det finns undantagsfall då det kan vara lämpligt att öppna en länk till en html-sida i ett nytt fönster, t.ex. när man vill visa en avtalstext/regelverk samtidigt som användaren håller på att gå igenom ett flöde och fyller i uppgifter.

  • Tommy Sundström, 2009-04-15:

    Ytterligare ett argument har tillkommit mot att öppna länkar i nya fönster: allt fler användare har webbläsare med flikar. Många av dessa är inställda så att det nya fönstret öppnar i en flik i bakgrunden, och aldrig kommer i fokus för användaren, som då tvingas att dessutom leta upp den sida hon nyss klickade på länken till.

  • Isac Lagerblad, 2009-04-15:

    Jag har två frågor angående detta scenario när man är i ett flöde och vill öppna en länk i ett nytt fönster/tabb:

    1. Ska man använda target="_blank" eller en js-lösning?
    2. Och om man använder target i fråga 1, ska man då använda en transitional-doctype för att "klara" valideringen?
  • Roger Johansson, 2009-04-15:

    @Isac:

    Jag föredrar att använda unobtrusive JavaScript för det, för att göra det enklare att fånga upp font-element och andra tokigheter som annars skulle slinka igenom en validering vid transitional doctype. Att använda strict doctype men tillåta target-attribut fungerar visserligen, men leder till att man manuellt måste filtrera bort valideringsfelen som target-attributet ger.

    I scriptet är det nog bättre att skapa ett target-attribut med JS än att använda window.open eftersom ett target-attribut, även om det skapas med JavaScript, är lättare för webbläsaren att känna igen och informera användaren. Safari, till exempel, skriver då ut i statusraden att ett nytt fönster eller flik kommer att öppnas, vilket den inte gör för window.open.

    Oavsett hur man gör behöver man på servern tänka på att hantera vad som händer om länken trots allt öppnas i samma fönster så det inte leder till konstigheter med inloggning, varukorg eller liknande. Inte alltid så lätt kanske, men värt att tänka på.

  • Robert Nyman, 2009-04-15:

    Jag håller i princip med Roger här. Hellre använda en strikt doctype för att uppnå mest konsekvent rendering och separation mellan innehåll och utseende.

    Det intressanta Roger tog upp är alternativet att lägga till ett target-attribut via script - personligen är jag lite delad där. Det är en bra idé, speciellt eftersom vissa webbläsare tar hänsyn till det, men å andra sidan erbjuder window.open mer kontroll och egentligen mer giltig kod (target blir inte giltigt bara för att det genereras via script).

    Men, generellt, jag skulle rekommendera JavaScript för att öppna nya fönster, och strikt doctype.

  • Lena Björndahl, 2009-09-21:

    Att ha gemensamma vägledningar är strålande, tyvärr tenderar man att glömma bort användaren, slutkunden, mottagaren, men hon skall alltid vara i fokus, allt annat är dumt och skapar enbart irritation. Göteborgs stad använder Vervas riktlinjer ang. externa länkar - det leder till att användaren alltid tappar sitt fokus, det är omöjligt att titta på flera val utan att vara en avancerad användare, det är nämligen ett fåtal som klarar att hålla så mycket info i huvudet samtidigt som man skall "backa med backstegstangenten eller med pilar". Vill jag titta på "Teatrar" så finns det i en stad flera att välja på.... jag kan med Vervas riktlinjer bara titta på 1 teater därefter backa, klicka på nästa teater, backa och så vidare....

    Allmän-användaren är inte intresserad av att göra vare sig inställningar eller ta reda på olika vägar att ta sig fram - hon vill bara tuta och köra. En revidering måste till snarast, externa länkar skall öppnas i nya fönster om inte annat så för användarens skull - och användare är också enda anledningen till att man skapar sajter. Dessutom är Vervas troligen den enda som tagit detta som riktlinje - alla andra ser till slutanvändaren och gör tvärtom! Det har inget att göra med "kvarhållning av användare", det argumentet är riktigt dåligt och hörde till den gamla diskussionen om frames, att hämta info från andras sajter och lägga in i sin egen.

  • Peter Krantz, 2009-09-21:

    Lena, jag vet inte om du läst övriga delar av vägledningen, men att den utgår från ett användarcentrerat perspektiv är det inget tvivel om (se bl.a. kapitel 2 utvecklingsprocessen). Den användningssituation du beskriver verkar involvera en förteckning över teatrars webbsidor, men det är svårt att avgöra vad du egentligen vill göra (har du en länk)? Är det enklare för användaren att få upp flera fönster som man skall placera sida vid sida för att jämföra de olika teatrarnas webbplatser?

    När man utformar generella riktlinjer som de som finns i vägledningen utgick vi från bl.a. forskning, användbarhetsstudier och andra rekommendationer. För en specifik situation bör man testa med användare och sedan utforma funktionen så att den blir ett bra stöd i det användarna vill göra oavsett vad rekommendationerna säger.

    Ditt förslag till att förändra den generella riktlinjen (som jag tolkar till att alla externa länkar skall öppnas i nya fönster) går tvärs emot vad andra rekommendationer och studier av användningssituationer visat.

    Många webbläsare har idag inbyggd funktionalitet för att förhindra popupfönster (du kanske själv fått upp den lilla gula varningstexten om att webbplatsen försökte öppna ett nytt fönster?).

    Tillbakaknappen i webbläsaren används av många som primär navigation och den slutar som bekant att fungera om man öppnar ett nytt fönster.

    Läs mer i:

  • Inger, 2009-10-09:

    Det viktigaste argumentet för att inte öppna länkar i nya fönster är att du tar ifrån användaren kontrollen. Om du öppnar länken i samma fönster så kan användaren välja hur den vill göra. Personligen tycker jag hemskt illa om när länkar öppnas i nya fönster oavsett om jag vet om det eller inte.

  • vitkor, 2009-12-09:

    morr: Den som stör sig väldigt mycket på att länkar öppnas i samma fönster kan ju ställa in sin webbläsare att öppna dem i nya flikar/fönster. Eller ofta shift-klicka för nytt fönster, och skroll-hjuls- eller ctrl-klicka för ny flik. Att som webbprogrammerare bestämma hur användarens fönster ska öppnas är inte rätt väg att gå. Att informera om att länken går till en ny sida kan göra att användare som så föredrar kan ctrl-klicka på länken.

  • Christian, 2009-12-11:

    Vi har just gjort en tillgänglighetsrevision på delar av vår webbplats och då fått rekommendationen att ändra "öppna i nytt fönster" till "öppna i samma fönster". När jag läser diskussionen ovan blir jag nästan säker på vad vi vill göra men en fråga uppstår: Finns det några nya undersökningar på användares beteende relaterat till detta? Det har ju trots allt hänt en hel del med de browsers vi idag använder...

  • Tommie, 2010-01-20:

    Instämmer i Christians frågeställning. I övrigt måste jag säga att "morr" tar upp den problematiken som även ligger hos mig.

  • Magnus Nilsson, 2010-02-03:

    En svår fråga och det är inte alldeles enkelt att sätta ned foten och bestämma vad som är bäst. Jag vill bara inflika att flera inlägg här utgår från respektive författares åsikt om vad som passar just henne eller honom. Det finns inte en chans i världsrymden att dra några slutsatser baserat på hur du eller jag använder webben. Sitt ned bredvid folk som använder webben och förbluffas över alla varianter!

  • Jocke, 2010-02-18:

    @morr: du beskriver hur surfandet går till 2009 och visst känner jag igen mig i beteendet. Men jag undrar hur representativt detta är? Har du någon källa du kan referera till när det gäller beteendet?

    Jag själv blir frustrerad när jag inte får välja om en länk ska öppnas i ny sida/flik men har ingen aning om det är representativt eller inte. När vi gör om vår webbplats måste vi såklart ta till användartester men om det finns undersökningar att ta del av så är det ju underbart.

  • Lennart Lundberg, 2010-09-24:

    Ett av de stora problemen, som i alla fall itne nämns påd en här sidan är när man kommer in i en webbaplikation... Detta kan vara en statistik-applikation ett personalsystem ett annat system där man gör olika inmatningar, hoppar fram å tillbaka innan man är klar. Har man då gjort detta i samma fönster som den siten man kom ifrån tidigare... då vill jag se "normalanvändaren" hitta tillbaks igen..

    Sug på den :)

    Trevlig helg å hälsningar /Lennart

  • tommy åhlenius, 2010-10-21:

    Det var mycket surr om för och imot för min del så var jag bara ute efter HUR man får en länk att öppna i nytt fönster jag är amatör så tekniskt invecklat prat hjälper inte mig kan jag få en hyperlänk att öppnas i ett nytt fönster tex http://www.bandit1048.com/webbradio/webbradio.php ? tack tommy

  • Björn, 2010-11-14:

    Hej! Ovan tycker många att externa länkar ska öppnas i samma fönster som webbplatsen man står på, och jag kan förstå argumenten för detta.

    Men, vad det finns inte så mycket hänvisningar till empiri. Jag roade mig med att snabbt kolla 15 svenska webbplatser, och hur de gjorde. Webbplatserna är kunder till ett svenskt konsultföretag, som själva förespråkar externa länkar i samma fönster, dvs man kunde tro att de flesta skulle öppna länkarna i samma fönster. Men:

    10 av 15 öppnade externa länkar i nytt fönster. 1 av 15 var inte konsekvent utan öppnade de flesta i nytt fönster men några i samma. 1 av 15 hade inga externa länkar alls (vad jag kunde se) 1 hade bara 1 extern länk, som öppnades i samma fönster. 2 av 15 (statliga museer) hade externa länkar till andra statliga museer, som öppnades i samma fönster.

    Av 15 webbplatser var det alltså bara 3 som öppnade länkar konsekvent i samma fönster, och då rörde det sig om webbplatser med få externa länkar som länkade till näraliggande webbplatser "i samma familj".

    Jag skulle vilja påstå att alla webbplatser som hade många (dvs arbetade systematiskt med) externa länkar använde nytt fönster.

    Det går naturligtvis att hävda att majoriteten har fel, men jag skulle säga att det blivit svensk standard att öppna externa länkar i nytt fönster. Man kan tycka att detta är fel, men eftersom många användare har vant sig vid detta så tror jag inte det ställer till användbarhetsproblem för majoriteten av användarna (kanske undantaget användare med t.ex skärmläsare och liknande, men detta kan jag för lite om för att säga något om).

    Vad säger ni som förordar samma fönster om detta?


Besvara frågan