2011-02-06
Föreningen Free Software Foundation Europe (FSFE) har i en kampanj uppmärksammat att offentliga organisationer ofta gynnar ett enskilt företag när de informerar användare om verktyg för att läsa PDF-dokument. Trots att flera moderna operativsystem har inbyggt stöd för att läsa (och ibland även spara) PDF-dokument och att det finns en uppsjö av olika leverantörer av PDF-programvara påpekar man för användarna att de måste ha en produkt från en enskild leverantör.
Några exempel:
Skatteverket: "För att använda blanketterna behöver du ett särskilt tilläggsprogram, Adobe Reader, på din dator. Du kan hämta programmet gratis på Adobes webbplats."
Försäkringskassan: "Här kan du ladda ner våra broschyrer i pdf-format. För att ladda ner dem krävs att du har gratisprogrammet Adobe Reader i din dator."
Örebro kommun: "För att kunna hämta blanketter i pdf-format krävs att du har Acrobat Reader installerat. Programmet finns för gratis nerladdning på Adobes hemsida."
Post- och Telestyrelsen, PTS: "För att kunna använda ansökningsblanketterna kan du behöva uppgradera din Adobe Acrobat-läsare till version 7.0 eller senare."
Haninge kommun: "För att kunna ladda ner och läsa dokumenten som lagts ut här, behöver ni ladda hem en programvara från Adobe som kallas Adobe Acrobat Reader. Klicka på bilden nedan för att komma till Adobe."
Sveriges Kommuner och Landsting, SKL: "För att läsa en pdf-fil behöver du Adobe Reader som du kan ladda hem gratis på Adobes webbplats."
Samtliga av texterna ovan är felaktiga eftersom det faktiskt går att använda andra produkter än just de från Adobe för att läsa PDF. Hela vitsen med ett standardiserat dokumentformat som PDF är att användaren skall kunna använda vilken programvara de vill.
Ett förslag på neutral informationstext om PDF
Hur skulle man kunna utforma en neutral informationstext att använda i anslutning PDF-dokument? Ett förslag:
För att kunna använda våra PDF-dokument behöver du ha tillgång till en PDF-läsare för din plattform.
Det kanske inte behöver vara mer avancerat än så? Idag kommer PDF-läsare i massor av varianter och det skulle bli för långt att redogöra för alla alternativ för användaren. Ett urval:
- Inbyggda i webbläsaren (t.ex. i Google Chrome)
- Medföljande i operativsystemet (programmet "Förhandsvisning" på Mac)
- Som webbtjänst (PDF-visaren, Google dokument)
- Som separat programvara (10 olika verktyg som öppen källkod, Adobe reader, Foxit reader, Microsoft PDF-viewer för Windows CE, Android PDF-viewer m.fl.)
- ...och många fler för mobila enheter och andra plattformar.
Vad tycker du?
Kommentarer
Jag förstår din poäng, men samtidigt så tycker jag att det är bra att man inte bara lämpar över ansvaret för att lista ut vad man ska skaffa till mottagaren, utan att man har en länk till en produkt som fungerar. Jag tror att man i högre grad vill kommunicera att den föreslagna PDF-läsaren är ett alternativ, och att det kan finnas flera, men om man helt tar bort länken till Adobe Reader känns det som att servicen blir sämre på bekostnad av någon form av ideologi.
MW, men hur vet du vad som fungerar bra för användaren? Skall du täcka in alla plattformar och typer av enheter i rekommendationen? Som i många andra fall utgår vi ofta inom offentlig sektor ur ett slags storebrorperspektiv i tron om att vi vet bättre än användaren.
En offentlig organisation bör inte gynna ett enskilt företag. Skall du utvärdera alla för att säkerställa att du rekommenderar dem lika mycket?
PDF-läsare är inte rocket science idag. Som nämns ovan så kommer den förinstallerad i många fall och det är inte säkert att man måste guida användaren till en viss produkt.
Det här är inte ideologi. Ovan hittar du läsare från flera olika företag och organisationer. Texterna myndigheterna använt är ju direkt felaktiga och när PDF-dokument har visat sig vara ett vanligt sätt att sprida virus och trojaner får du helt plötsligt ett annat ansvar om du "kräver" att medborgare skall installera ett program som de kanske inte vill ha på sin dator. Är det "service"?
Min poäng är att för den som inte har en PDF-läsare installerad, skulle en text som hänvisade antingen till en lång lista med PDF-läsare eller bara hänvisade till att man bör installera en PDF-läsare utan hänvisning till vilken, vara sämre än den text som står där idag. Visst, jag använder inte Adobe Reader, men om jag inte visste något om PDF-läsare har jag iallafall både en länk att testa och ett namn på en produkt jag kan säga till min brorsdotter som "kan det där med datorer."
Det betyder inte att man vet vad som fungerar bra för användaren, snarare att man levererar den minsta gemensamma nämnaren. Men man ger användaren konkreta instruktioner om vilken programvara man behöver. Man skulle med fördel kunna komplettera texten med "Det finns även andra PDF-läsare tillgängliga" eller liknande frasering, men min poäng är att det är mer service att föreslå ett program som löser uppgiften än att bara hänvisa till att användaren själv måste hitta ett program som gör det. Sedan kan man förstås ändra texten från att man "måste" ha Adobes version av programvaran, men det är ju en liten detalj i sammanhanget.
Och det är klart att det är ideologi! Argumentet "En offentlig organisation bör inte gynna ett enskilt företag." har inte någon basis i rationalitet, utan i ideologi. Om en hypotetisk myndighet finner att en hypotetisk produkt från ett hypotetiskt företag är mycket bättre än de alternativ som finns, kan man ju lika gärna hävda att sagda organisation bör meddela detta. Om man tycker det ena eller det andra är "rätt" beror helt och hållet på ens ideologi.
Sedan kan vi vara överens om att förutsättningarna för att läsa PDF-filer har förändras drastiskt sedan de där texterna utformades, och att de definitivt skulle behöva uppdateras. Men jag skulle anse att en text utan en konkret hänvisning till en PDF-läsare skulle vara en försämring från dagsläget, oberoende av hur texten i övrigt är utformad.
De som väljer att publicera dokument i formatet PDF borde även erbjuda läsaren att läsa dokumentet online. Då behövs ingen rekomendation av PDF-läsare. Det är till och med så att dokumentet blir tillgängligare eftersom det är troligt att inte alla brukare har mandat att installera programvara på det system de använder.
Jag gillar din idé Anders. Finns det några bra program för det? Ett bra komplement.
Men jag tror att det vore bra om fanns en neutral sida som listar pdf-läsare man kan länka till. Kanske en svensk version av denna sida:
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_PDF_software
men enbart med fokus på läsare.
Björn, det finns två webbtjänster listade ovan.
Jag har nu testat vad som händer på några olika operativsystem i scenariet "ny användare". Om man i en ny installation av Windows försöker öppna en PDF-fil utan att ha ett verktyg för det kommer Windows att visa en sida med förslag på programvara:
http://shell.windows.com/fileassoc/0409/xml/redir.asp?EXT=pdf
Mac har inbyggt stöd och Ubuntu kommer också att guida dig till ett verktyg om du inte installerat det. Därmed behöver man kanske inte föreslå något verktyg alls för användaren.
Spännande, läste länkarna slarvig, vore intressant med en viewerfunktion direkt på webbplatsen.
Vet du hur äldre versioner av windows hanterar problemet med att man inte har någon läsare installerad?
Björn, jag tror programförslagsfunktionen har varit i Windows i flera versioner (kanske redan XP). Samtidigt är det rimligt att anta att de som har en flera år gammal version redan installerat ett verktyg för PDF.
Egentligen kanske någon offentlig instans kunde ansvara för en mellanlandningssida för just PDF? En sida dit kommuner och myndigheter i övrigt kunde länka för vettig info om hur man läser formatet i fråga? Och där man dessutom kanske kunde anpassa informationen efter den klient som besöker sidan?
Mårten
I Windows Phone 7 upplyste mig telefonen om, på ett ungefär, att "In order to open this document, You have to install the PDF Reader from Marketplace".
Det som man sedan länkas till är Adobe Reader, trots att det troligen finns(eller åtminstone kommer att finnas) andra läsare för plattformen.
MW, tack för att du ställer frågor. Det är därför jag publicerar saker webben. Saker man själv tycker är självklara är inte alltid det för andra. Du skriver"Argumentet 'En offentlig organisation bör inte gynna ett enskilt företag.' harinte någon basis i rationalitet, utan i ideologi.". Jag tar det somutgångspunkt för att förtydliga vad jag tycker är rationella argument som inte ärbaserade i ideologi (utom möjligtvis den demokratiska ideologin då).
1. Konkurrens och korruption
I Sverige har vi sedan länge haft en grund att myndigheter skall hålla sigopartiska (se. t.ex. 1 kap. 9 § i regeringsformen). På samma sätt har vi en lagom offentlig upphandling som strävar efter att möjliggöra konkurrens och förhindra korruption.
Som du vet har många myndigheter monopol på att utföra aktiviteter i sitt verksamhetsområde (man kan inte välja att göra sin deklaration hos någon annan t.ex.). Vissa av dessa aktiviteter kan vara tvingande för stora delar av befolkningen. Om man ställer krav på viss programvara finns därför risken att man kraftigt snedvrider möjligheterna till konkurrens inom ett visst programvaruområde.
Samtidigt vill vi inte att de som förvaltar makt och skattemedel använder dem för att gynna sig själva eller närstående. Om jag arbetade på en myndighet och började rekommendera användare produkter från min brorsas företag eller från ett företag jag ägde aktier i uppstår situationer som kan leda till ett ineffektivt användande av skattemedel.
Möjligen kan man hävda att krav på att rekommendera enbart öppen programvara skulle ha en ideologisk bas, men som du ser ovan tar jag bara avstamp i FSFE:s initativ, inte i förslaget att bara rekommendera öppen programvara.
2. Stödet att välja verktyg finns redan i användarens plattform
Som andra kommentarer visar ovan får användaren redan stöd i sin plattform föratt hitta verktyg i de få fall där man inte redan har tillgång till ett. Därmed faller argumentet för att peka ut ett visst PDF-verktyg. Behovet finns helt enkelt inte. I Windows, Mac OS X och de flesta varianter av Linux finns det antingen inbyggt stöd för PDF, eller så guidas användaren till rätt verktyg på ett bättre sätt än vad man skulle kunna utforma på en myndighet om man skulle ge en bra rekommendation. Detsamma gäller för mobila enheter där det är möjligt att läsa PDF. Du har inte möjlighet att beskriva alla alternativ på myndighetens webbplats eftersom du har för lite kunskap om användarens miljö.
Beskriv gärna vilka konkreta användningfall du ser där en rekommendation om ett visst verktyg skulle vara nödvändig. Vilket verktyg skulle det vara och varför?
Kommentera