Kan man implementera e-leg utan att användaren behöver ha tillgång till JavaScript.
Isac Lagerblad
2009-09-24
Jag har kollat runt lite på olika siter som använder e-legitimation - http://skatteverket.se - http://csn.se - http://test.bankid.com och alla kräver att man har tillgång till Javascript.
Det skulle vara trevligt med ett exempel om det finns något
Taggad med: e-legitimation, javascript, tillgänglighet.
Svar
Bra fråga. Jag tror att det finns några olika modeller och klientprogramvaror, men de jag testat kräver javascript. Kanske någon från IT-Sirius eller Logica skulle kunna besvara detta? De verkar vara ramavtalsleverantörerna för eID enligt avropa.nu.
För e-leg utfärdat av Handelsbanken, SEB, Swedbank, SkandiaBanken, Länsförsäkringar Bank, Danske Bank, Sparbanken Finn, Sparbanken Gripen och Ikano Bank (så kallat BankID) är det javascript som gäller för att klienten.
För e-leg utfärdat av Telia och Nordea behöver inte en inloggningslösning byggas med ett klientberoende till javascript eftersom inloggningen sker med SSL.
Bank-ID kräver väl dessutom Java?
I dagsläget finns ingen standard för att öppna denna typ av programvara, som t.ex. mailto: är för att maila. Därmed ställs kravet att man måste använda javascript på något vis.
Isac: varför vill du inte behöva använda javascript?
Thomas: alla lösningar använder SSL för kryptering, och eftersom man startar ett externt program så kommer javascript behöva köras för att starta programmet. Därefter sker allt i den externa programvaran, t.ex. Nexus Personal.
Roger: De har gått ifrån Java nu, eftersom det inte ansågs vara tillräckligt säkert.
Numera använder BankID inte längre CBT appleten, utan alla olika CA använder numera pki-klineter som är plug-in programvara i webbläsaren. BankID Säkerhetsprogram, Nexus Personal (Nordea, Steria) och Net iD (Telia/Posten). Vid autentisering med BankID så sker det på en applikatorisk nivå med en sk. "challenge" och du måste anropa BankID Säkerhetsprogramvarans plug-in. För Nordea, Telia/Posten och Steria, så sker inloggning med dubbelriktad ssl (klient autentisering). För att sen få e-legitimationen validerad, så behöver man tillgång till en webbservice tjänst som exempelvis Logica erbjuder via ett gränssnitt som kallas OSIF. Ett alternativ är annars att använda SAML.
Besvara frågan