Anpassa-funktion på webbplatser

Annika 2010-01-11

För några år sedan var det väldigt viktigt att en tillgänglig webbplats hade en egen anpassa-funktion, dvs. en sida "Anpassa" där användaren själv kunde gå in och ändra t.ex. typsnitt, textstorlek, radavstånd mm. Idag kan man göra detta minst lika bra med de olika webbläsare som finns på marknaden. Min fråga är, hur ser man på det här med en "Anpassa" sida idag? Ska den fortfarande finnas eller klarar man kraven för en tillgänglig webbplats om man rekommenderar användaren att göra inställningarna i webbläsaren?

Taggad med: användbarhet, tillgänglighet.

Besvara frågan


Svar

  • Fredrik Andersson, 2010-01-12:

    Lämna helst därhän, eller håll det enkelt. Beskriv hellre än att bygga inbyggda anpassningsmöjligheter. Låt intelligensen ligga hos de som anpassar sidor via egna inställningar eller program. Lägg krut på andra tillgänglighetsbitar som bättre webbspråk, lättläst, talande osv.

  • Jens Wedin, 2010-01-12:

    Jag tycker själv att de är onödiga, det mesta går att fixa enkelt i webbläsaren tex. med inställningar, plugins eller med egna stilfiler. Dock pratade jag med en blind man som tycker det är bra med dessa anpassa sidor och uppläsnings funktioner då han inte alltid sitter vid sin egna dator där han har sina vanliga inställningar och program som tex. Jaws.

    Min slutsats är, är det enkelt att fixa med ditt WCMS, kör på det. Kolla sedan med trafikanalys och enkäter hur det används och upplevs.

  • Stefan Wallin, 2010-05-14:

    Min erfarnhet bland äldre användare är att de inte vet hur man ändrar text-storleken i sin webbläsare. Inte heller klickar de runt på saker som de tycker verkar avancerat, min egen mor och far tycker till exempel inte om att klicka på länkar dit dem inte "ska" eftersom det inte är vad de är ute efter, men de tycker samtidigt att texten är svårläst. Det som de har lättast att ta till sig är ikoner liknande stort och litet a följt av ett plus respektive minus för att öka och minska textstorleken, sådant skall också göras dynamiskt och sparas i ex.vis kakor så att inställningen sparas tills nästa gång.

    I övrigt anser jag att polisen.se's angrepps-sätt där man har en anpassa-sida och lär ut hur man i sin egen webbläsare anpassar storleken är bättre. Dock helst med en avkänning efter vilken webbläsare besökaren har, annars blir det för mycket information.


Besvara frågan