Finns någon riktlinje för max-storlek på uppladdade dokument?

Annika 2009-07-04

När man skickar mail finns ofta en begränsning över filstorlek på bifogade dokument. Finns något liknande för webben? Vi vill ge en riktlinje till våra medarbetare om att inte ladda upp för stora dokument - framförallt för att spara serveerutrymme - men det kan vara svårt att avgöra vad som är lagom.

Taggad med: filer, pdf.

Besvara frågan


Svar

  • Peter Krantz, 2009-07-04:

    Serverutrymme är i dagsläget väldigt billigt och är sällan något problem om man inte avser lagra mycket stora mängder information (det kan t o m vara så att det faktiskt är dyrare att diskutera serverutrymmet med IT-avdelningen än att helt enkelt dubblera utrymmet :-).

    Filstorleken är dock viktigare att fundera på ur användarens synvinkel. Ingen vill vänta på att information skall hämtas hem innan den kan visas.

    Det finns det inget entydigt svar om storleken på filer. Det beror ju på vad det är man vill presentera och hur målgruppernas uppkopplingsmöjligheter ser ut. Några tips:

    • Måste informationen ligga i ett dokument, eller kan den vara en vanlig webbsida istället? Vanliga webbsidor går oftast snabbare att ladda och fungerar på fler plattformar samtidigt som de inte kräver någon extra programvara utöver webbläsaren. Se riktlinje 5.7.4 Publicera i första hand dokument i HTML eller XHTML.
    • Går det att optimera dokumenten? Om de i första hand är till för att läsas på skärm kan man t.ex. komprimera bilder för att minska filstorleken.
    • Videoklipp kan med fördel strömmas istället för att läggas upp som filer. Undersök vilka möjligheter som finns i din programvara.
    • För att förbättra användarupplevelsen och nedladdningstiden går det idag att konfigurera sin webbserver så att den hjälper till att komprimera saker inför överföring till användaren.
    • Hur ser användningssituationen ut? Om ni har många användare som besöker er webbplats med mobila terminaler som t.ex. mobiltelefoner kan det vara omständigt att behöva ladda hem stora dokument. Om det är ett intranät kanske det inte spelar lika stor roll.

    Personligen gillar jag inte information i andra dokumentformat än vad som fungerar direkt i webbläsaren. Om det ploppar upp ett dokument när man klickar på en länk så tar det tid när datorn först skall hämta hem dokumentet och spara det någonstans på datorn. Sedan skall programmet öppnas för att visa dokumentet och sedan måste man hitta tillbaka till sidan man var på som då ligger i ett annat fönster.

  • Dennis, 2009-07-27:

    Jag tycker det är viktigt att upplysa besökaren om filstorlek och filtyp, och även tydligt beskriva innehållet, så att denne kan fatta ett aktivt val om huruvida det är värt besväret att öppna/ladda ned filen eller inte.

  • Henrik, 2010-07-13:

    Vi får ofta pdf-filer i storlek 30-50...ända upp till 80 Mb som man vill lägga ut. Oftast är detta material framtaget av något konsultbolag som man vill göra tillgängligt även för allmänheten. I dag har ju i princip alla bredband, men inte känns det väl rimligt att lägga ut filer av denna storlek?

  • Peter Krantz, 2010-07-30:

    Henrik, är det för att PDF filerna innehåller mycket text eller är det för att de innehåller bilder som är anpassade för att tryckas snarare än att visas på skärm? Det är vanligt att vissa lägger ut samma PDF-fil som man skickat till tryckeriet. Om tanken är att filen skall visas på skärmen för användaren kan man låta ett PDF-verktyg komprimera bilderna i filen före man publicerar den på webben. I många fall kan man minska bildstorleken avsevärt. Se fler tips i artikeln Optimize PDF files.


Besvara frågan