8.3 Förstoring av webbplatsen

Personer med nedsatt syn är en väldigt blandad grupp. För vissa räcker det med glasögon, en del behöver ändra kontrasten och andra kan behöva förstora innehållet på skärmen upp till 32 gånger.

För att underlätta för personer som behöver förstora webbplatsen:

  • Använda flexibla mått på webbplatsen. Då blir det enklare för alla att förstora texten på webbplatsen oavsett om man har hjälpmedel installerade eller ej.
  • Undvik att presentera text som bilder. Sådan text blir otydlig och svår att läsa vid uppförstoring.
  • Använda tillräckliga kontraster på webbplatsen, men se även till att webbplatsen fungerar med stilmallarna avstängda så att användare som vill använda egna kontrastinställningar kan göra det.

Förstoringshjälpmedel

Användare som behöver kraftig förstoring har i regel förstoringsprogram i sin dator. Dessa förstorar ofta hela skärmytan. Förstoringsgraden kan ställas in individuellt och kan handla om flera hundra procents förstoring. På grund av den höga uppförstoringen kan många användare med förstorings-hjälpmedel bara ta del av en begränsad del av en webbsida i taget. Därför tar det ofta längre tid att skaffa sig överblick över en sida. Användaren måste skrolla, ofta både vertikalt och horisontellt, för att kunna tillgodogöra sig innehållet.

Även med uppförstoring läser de flesta en sida från vänster till höger, uppifrån och ner. Innehåll som är placerat långt till höger eller långt ner på en sida tar längre tid att upptäcka. En del användare följer vertikala och horisontella linjer i en sidas layout för att leta sig fram till innehåll.

I flera av förstoringsprogrammen går det också att delvis anpassa webbsidans färger och kontrast så att informationen blir lättare att tolka för användaren. Ofta kombinerar användaren förstoring med att också lyssna på innehållet via en skärmläsare.

För att göra det lättare för personer som använder förstoringshjälpmedel att skaffa sig överblick är det viktigt att:

  • Skriva det viktigaste först. Både i texter, rubriker, länkar och menyer.
  • Inleda långa sidor med innehållsförteckningar.
  • Undvika tomma ytor på sidan som saknar innehåll.
  • Ge orienteringsstöd genom linjer.
  • Undvika menyer som fälls ut och endast visas när användaren för muspekaren över menyn. Sådana menyer kan bli svåra att se på grund av förstoringen. Delar av menyn kan råka visas utanför skärmbilden och eller täckas av muspekaren. När användaren flyttar på muspekaren försvinner menyn.

Exempel

För att få en idé om hur webbplatsen kan se ut vid uppförstoring och ändrad kontrast:

  • Titta på ett exempel med en webbplats som förstorats 6 gånger och har omvänd kontrast.
  • Testa det inbyggda förstoringsprogrammet i Windows XP, Skärmförstoraren. I programmet kan du även ändra kontrasten. Skärmförstoraren hittar du i Start-menyn under Program, Tillbehör, Hjälpmedel.
  • Testa att förstora en webbplats med zoomfunktionerna i webbläsare som Opera eller Firefox.

Senast uppdaterad 2008-12-10